همه چیز درباره صنف عطاری و گیاهان دارویی
عطاری و طب سنتی از جمله شغل های قدیمی به شمار می رود که قدمت آن به گذشته های دور برمی گردد و همواره نزد پیشینیان و نیاکان از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار بوده است.امروزه نیز با پیشرفت علم و بالا رفتن سطح آگاهی عموم طب سنتی پیشرفت های زیادی کرده ودر میان مردم از محبوبیت خاصی برخوردار شده است و روز به روز به طرفداران و علاقه مندان آن افزوده می شود.
برای وارد شدن به این حرفه دو روش کلی وجود دارد:
که اولین و بهترین روش،یادگیری اصول و قواعد کار نزد فردی با تجربه و باسواد است که انواع ادویه جات و گیاهان دارویی را به همراه خواص، به طرز اکمل بشناسد و از نحوه به کار بردن آنها آگاهی کافی داشته باشد.
واما دومین روش، فراگیری اصول به شکل آکادمیک در رشته ها و دوره های متنوع است که در پایان دوره اعطای مدرکی معتبر را نیز به همراه داشته باشد.در هرصورت شما باید برای ورود به این کار اطلاعات کافی درباره تمامی اقلام و اجناس پیدا کنید تا بتوانید هنگام خرید توضیحات و راهنمایی های لازمه را درباره خواص و کاربرد محصولات به مشتریان ارائه دهید.
پس از فراگیری اصول و کسب دانش و اطلاعات کافی، نوبت به اخذ مجوزهای لازمه می رسد.صنف عطاری وابسته به وزارت معدن بوده و از طریق این وزارت به اتحادیه تحویل داده شده است.اتحادیه نیز از قوانین و مقررات خاص خود برخوردار بوده و زمانی که شما تصمیم به راه اندازی فروشگاه خود بگیرید نماینده مربوطه موظف است که از شما بازدید کند.همچنین شما باید در کلاسهای تحت نظارت وزارت بهداشت که شامل بازآموزی و یادگیری قوانین عطاری است شرکت کنید و با مباحث این حرفه به طور کامل آشنا شوید. بر طبق آمار، صدور مجوز جهت راه اندازی و افتتاح یک عطاری بسته به شرایط بین 6ماه تا یکسال زمان میبرد. پس پیش از شروع کار شما باید ابتدا اقدام به دریافت مجوزهای لازم(جواز کسب و کارت بهداشت) از مراجع و وزارات ذی ربط نمایید.
وسایل لازم برای شروع این کار،ویترین و قفسه،ترازو،میز،ظرف های درب دار، پاکت های بسته بندی و... است که هزینه ی زیادی ندارد و شما باید بیشتر سرمایه خود را صرف خرید اجناس و اقلام عطاری و عرقی جات کنید.بازار این حرفه کسادی خاصی ندارد ولیکن در ماه های محرم و رمضان یا نزدیک نوروز به طبع رونق بیشتری خواهد داشت.
لیست اقلام پر فروش عطاری برای شروع کار: ادویه جات و طعم دهنده های غذایی(زردچوبه،فلفل،دارچین،آویشن و...) گیاهان دارویی(بابونه،شیرخشت،رزماری و...) مواد غذایی(نعناع،نشاسته،بکینگ پودر و...) انواع قهوه،چای و دمنوش ها(قهوه،چای سبز،گل گاو زبان،سنبل الطیب و...) انواع روغن های گیاهی و طبیعی(روغن: آرگان،نارگیل،زیتون،سیاهدانه و...) محصولات بهداشتی(صابون ها و شامپو های گیاهی) برخی خشکبار(رزشک،مویز و...)
به هنگام چینش اقلام در فروشگاه دقت داشته باشید که محصولات در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرند.تمامی اقلام موجود در فروشگاه باید به صورت خشک به فروش برسند.همچنین از فروش محصولات شیمیایی و تبلیغات گمراه کننده آنها مثل داروهای ترک اعتیاد، چاقی، لاغری و .... جدا پرهیز کنید زیرا اعتبارتان را بشدت زیر سوال میبرند.
شیوه یقیمت گذاری روی اقلام و محصولات شما باید به گونه ای باشد که میانگین سود بدست آمده از فروش محصولات عطاری شما بین 40تا50درصد باشد. البته این درصد را برای هرکالایی همچون زعفران نمی توان درنظر گرفت.همچنین اگر به طور مثال کالایی داشته باشید که در طی یک سال فقط حدود یک کیلو از آن را بفروشید، بازهم سود حاصل از آن تاثیری در میانگین گفته شده نخواهد داشت.
به طورکلی،درباره میزان درآمد این شغل نمی توان پاسخی قطعی داد زیرا میزان فروش و درآمد هر عطاری با عطاری دیگر متفاوت استو این تفاوت از عواملی چون:دکوراسیون و چیدمان، محل و منطقه فروشگاه، قدمت، سواد، روابط اجتماعی و نحوه برخورد با مشتری، میزان سرمایه در گردش،تبلیغات و...نشات میگیرد.بدیهی است که این شرایط برای تمامی شغل ها و اصناف وجود دارد اما از مزیت هایی که این شغل نسبت به سایر شغل ها دارد، نداشتن ریسک از مد افتادگی اجناس،نداشتن تاریخ مصرف درج شده روی اجناس، حداقل ماندگاری اجناس تا یک سال، قابلیت تبدیل محصولات به اشکال مختلف و همچنین پایین بودن میزان دزدی از این صنف به دلیل سبک فروش فله ای است.
البته این شغل سرتاسر مزیت و برتری نیست بلکه معایبی نیز دارد. به عنوان مثال این شغل بشدت فرد محور است و نحوه ارتباط با مشتری و برخورد با وی در میزان فروش و جذب مشتری موثر است.همچنین این شغل نیازمند حضور فعال و باز نگهداشتن همه روزه ی فروشگاه است و برای اداره و مدیریت کردن آن نیز مستلزم حضور حداقل دو فروشنده در فروشگاه هستید.
حال با تمامی مطالب نکات گفته شده اگر شما از شناخت و آگاهی لازم و ذکر شده نسبت به این شغل نسبتا سخت و تخصصی برخوردار هستید و شروط لازم برای راه اندازی این کار را دارید،این شغل میتواند برای شما مناسب باشد.
2 نظر