تولید محصولات کشاورزی
تولید محصولات کشاورزی
یکی از نیاز های مملکت تولید مداوم محصولات غذایی می باشد که بسیار مورد توجه دولت و سازمان های ذیربط قرار گرفته است. کشت و برداشت این محصولات مستلزم وجود مقدمات و شرایط مناسبی می باشد که به وجود آوردن این شرایط توسط نهاد های کشاورزی و افراد کشاورز انجام می گردد. کشور ایران دارای اقلیم مناسبی برای به وجود آوردن انواع محصولات کشاورزی از جمله سبزی، گندم، جو و… است و به همین دلیل افراد زیادی به این شغل روی آوردهاند و با تامین نیاز بازار به درآمد می رسند. یکی از مهم ترین مراحل مدیریت محصولات کشاورزی بکار گیری روش هایی برای ذخیره سازی آن ها است که با استفاده از دستگاه ها و انبار های پیشرفته و جدید انجام می شود. امروزه کشاورزان با استفاده از کشاورزی مدرن و سیستم های آبیاری صرفه جو توانسته اند بیش ترین بازدهی را از شغل خود داشته باشند و حمایت های دولت ایران از جمله ارائه مشاوره های رایگان به کشاورزان و اعطای تسهیلات کشاورزی برای به وجود آمدن چنین شرایطی تاثیر بسیاری در این مسئله داشته است.
پر مصرف ترین محصولات کشاورزی
در نقاط مختلف کشور ما اقلیم آب و هوایی متفاوتی وجود دارد و به همین دلیل ایران به عنوان یک کشور چهار فصل ساخته شده است. به عنوان مثال در مناطق سرد سیر گیاهانی رشد می کنند که نسبت به دمای پایین تاثیر پذیری نداشته و می توانند به رشد خود ادامه دهند اما در مناطق جنوب کشور که دمای هوا همیشه بالا تر از حد معمول است گیاهان گرمسیری رشد می کنند.
جایگاه ایران در تولید محصولات کشاورزی
کشور ما حدود 2.5 میلیون هکتار زمین باغی و ۱۲ میلیون هکتور زمین زراعی دارد که این ارقام نشان دهنده موقعیت حاصل خیزی مناسب برای کشور محسوب می شود. در سال های اخیر دولت منابع مالی زیادی را در اختیار کشاورزان قرار داده است تا بتوانند محصولاتی از قبیل گندم، جو، ذرت، کنجاله سویا و برنج را کشت کنند. اما استفاده از این منابع مالی آنطور که باید و شاید در جهت صحیح مصرف نشده است و اگر توجه بیشتری به اصلاح روش های کشاورزی انجام می شد قطعاً بازدهی محصولات نیز تا حد قابل توجهی افزایش پیدا می کرد.
از جمله عملیاتی که در جهت بهبود حرفه کشاورزی انجام می شود عبارتند از: استفاده از روش های آبیاری قطره ای، اصلاح بذر ها و انجام تحقیقات مختلف در زمینه فرا گیری روش های نوین کشاورزی.
از جمله محصولات کشاورزی که بیش تر از بقیه مورد استفاده افراد قرار می گیرند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- محصولات عطاری: مردم ایران از زمان های گذشته توجه خاصی به گیاهان دارویی داشتهاند و در قدیم الایام بیماری های خود را توسط محصولات طبیعی که از دل زمین می رویدند درمان می کردند. این روز ها نیز با توجه به بکار گیری مواد شیمیایی در دارو های صنعتی بیشتر مردم به سمت محصولات عطاری روی آورده اند و علاوه بر درمان مریضی خود از خواص آن ها بهره می برند. انواع ادویه جات ایرانی از جمله زعفران، در مناطق مختلف کشور که آب و هوای مناسبی دارند رشد می کنند و این مسئله باعث شده است کشور ما در سطح جهان شهرت زیادی پیدا کند و محصولات عطاری ایرانی جایگاه ویژه ای در بازار های داخلی و خارجی پیدا کند. با توجه به نیاز بازار افراد زیادی اقدام به کشت و برداشت دارو های گیاهی و ادویه جات در زمین های خود نموده اند و از این طریق علاوه بر تامین نیاز مردم به سود آوری دست پیدا کردند.
- سبزیجات خشک: سبزیجات پس از این که مرحله برداشت را پشت سر می گذارند مدت زمان زیادی را شاداب نخواهند ماند و به همین دلیل افراد استفاده کننده مجبورند چاره ای برای نگه داری طولانی مدت آن ها بیاندیشند. نگه داری از سبزی به روش های مختلف امکان پذیر است. بعضی از افراد سبزی را به صورت فریز شده نگهداری می کنند و در مواقع نیاز از آن استفاده می کنند. اما از آن جا که نگه داری سبزی به این روش موجب اشغال فضای فریزر می شود و ممکن است خواص سبزی از بین برود بسیاری از اشخاص از سبزی خشک شده استفاده می کنند. خشک کردن سبزی توسط افراد متخصص و ماشین آلات پیشرفته باعث می شود این محصول به صورت یک دست خشک شده و تمام خواص خود را حفظ نماید. نگه داری از سبزیجات خشک در بیرون از یخچال کاملا امکان پذیر است و به همین دلیل تعداد مشتریانی که برای این محصول مراجعه می کنند روز به روز در حال افزایش هستند.
- گندم و جو: یکی از پایه های اساسی هر کشوری تامین مواد غذایی مورد نیاز مردم است. مهم ترین منبع غذایی ساکنان یک سرزمین را گندم و جو تشکیل می دهند. پادشاهان گذشته نیز کشت گندم و جو را در ردیف مهم ترین مسائل مملکتی قرار می داده اند و تلاش زیادی برای به ثمر نشستن این محصول داشته اند. امروزه محصول گندم و جو در سطح وسیعی از زمین های کشاورزی کاشته می شود و سپس در انبار ها و سیلو های مخصوص نگهداری می شود. تولید گندم و جو منحصر به افراد مخصوصی که برای دولت کار می کنند نیست و همه کشاورزان می توانند این محصول را در زمین خود بکارند و به سرانه مملکت در این زمینه کمک کنند. برای برداشت بهترین محصول گندم و جو لازم است کشاورزان نکاتی از جمله توجه به تاریخ کاشت، در نظر گرفتن تراکم لازم برای کاشتن گندم و جو، قرار دادن مناسب گیاهچه در خاک، میزان بذری که مصرف می شود، در نظر گرفتن عمق مناسب برای کاشت گندم و دیگر عوامل را رعایت کنند تا بتوانند کشت پر ثمری را داشته باشند.
2 نظر