چگونه کسب و کار خود را اینترنتی کنیم؟
در گذشته تمام کسب و کارها به شیوه سنتی انجام بود و خرید و فروش ها در مغازه، و همچنین تدریس و آموزش در کلاس به طور حضوری انجام میشد، سفارشات پروژه و مشاوره ها در دفتر شرکت ها صورت می گرفت. ولی با پیدایش اینترنت تحول بزرگی در تمام کسب و کارها ایجاد شده و به لطف فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، مشاغل و کسب و کارها راحت تر انجام می شود.
در سالهای اخیر به واسطه فضای مجازی تحولاتی در راه های درامدزایی مشاهده می شود. در سالهای گذشته شیوه های سنتی رضایت فروشندگان را تامین میکرد ولی امروزه به واسطه ی اینترنت و شبکه های اجتماعی سلیقه ی مشتریان نیز تغییر کرده و روش های سنتی را کم کم کنار گذاشته و از روش های اینترنتی (به خاطر مزایایی که دارد) استقبال می کنند. برای مثال برای خرید لباس باید مسیری را طی کرده ودر حیابانها به چندین فروشگاه شهر سر میزدید تا خرید خود را انجام دهید، ولی امروزه در حالی که روی کاناپه دراز کشیده اید تعداد بی شماری از فروشگاه ها را سر زده قیمت ها را مقایسه می کنید، بهترین لباس با بهترین قیمت را انتخاب و درب منزل تحویل می گیرید.
با بیشتر شدن کاربران اینترنت و حضور فعال در فضای مجازی، کسب و کارهای اینترنتی رونق بیشتری گرفته و مخصوصا در دوران بیماری کرونا بر همگان ثابت شد کسب و کار سنتی محدودیت ها و معایبی داردکه تنها راه چاره روی آوردن به کسب و کار اینترنتی، کسب تجربه و مهارت در این زمینه برای رسیدن به موفقیت است. البته روی اوردن به کسب و کار اینترنتی به معنای کنار گذاشتن کسب و کار سنتی نیست و میتوان در هر دو زمینه فعال بود و درامد بیشتری کسب کرد.
ویژگی های کسب و کار اینترنتی
از ویژگی های مثبت این نوع کسب و کار میتوان به ارائه خدمات بیشتر، افزایش گستره ی مشتریان به طوری که از مخاطب شما از کل دنیا می تواند کالا و یا خدمات شما را دریافت کند.
یکی از مهمترین ویژگی های کسب و کار اینترنتی ، کاهش هزینه ها می باشد. به طور مثال برای یک فروشگاه اینترنتی نیاز به اجازه مغازه ندارید و در عوض هزینه بسیار کمتری برای ایجاد و نگهداری سایت می پردازید.
نیاز به کارگر و صندوق دار نداشته و محاسبات و پرداخت ها توسط برنامه و اپلیکیشن به طور اتوماتیک انجام شده و گزارشات قابل مشاهده است. با یک سایت به طور اتوماتیک کار انبارداری و حسابداری و فروش انجام می شود بدون اینکه خود را درگیر هزینه های گزاف نیروی انسانی کنید.
خدمات بیشتری در بستر اینترنت قابل ارائه است چون محدودیت های فیزیکی برداشته شده و اطلاعات به سرعت منتقل شده که منجر به ارائه خدمات مطلوب تری می شود.
در کسب و کار آنلاین به دلیل افزایش تعداد مشتریان همچنین شبانه روزی و نامحدود بودن زمان ارائه خدمات، سود بیشتری عاید صاحب کسب و کار اینترنتی می شود.
در کسب و کار اینترنتی به چه مواردی باید دقت شود؟
با توجه به استقبال خوب افراد جامعه از فضای مجازی مشاهده میکنیم که اکثر کسب و کارها فعالیت دارند و شاید فکر کنیم فضای مجازی از کسب و کار مورد نظر ما، اشباع شده است. به این نکته دقت کنیم که خدمت یا امتیاز ویژه ای برای مشتریان در نظر بگیریم که مارا از دیگر کسب و کارها متمایز کند و ما انتخاب بهتری برای مشتری باشیم، مانند تخفیفات ویژه، ارسال رایگان، هدیه و... می تواند برگ برنده ما در رقابت باشد.
پشتیبانی خوب لازمه کسب و کار اینترنتی است. بین خریدار و فروشنده، یا ارائه دهنده خدمت و مشتری، باید ارتباط و تعامل به راحتی انجام شود. در دسترس بودن و پاسخگو بودن به مشکلات مشتری نکته بسیار مهمی است که باعث افزایش اعتماد مشتری شده و اعتبار شما را افزایش می دهد.
چه کسب و کارهایی را میتوان اینترنتی کرد؟
برای توضیح بهتر، ابتدا انواع مختلف کسب و کار و اصطلاحات آن را بیان میکنیم. در دانش تجارت و بازاریابی، کسب و کارها را به 5 دسته تقسیم کرده اند که معرفی کوتاهی خواهیم داشت.
کسب و کار B2B: در این مدل کسب و کار، فعالیت تجاری بین دو شرکت است. به طور مثال خرید و فروش بین عمده فروشان و یا بین عمده فروش و خرده فروش باشد. یا مثلا یک آرایشگاه که از محصولات یک کارخانه به طور عمده خرید میکند، یا مثلا شرکت های تبلیغاتی و بازاریابی که سفارش تبلیغ از شرکت ها و کارخانجات دریافت کرده و اقدام به کمپین های تبلیغاتی میکنند ، همگی نمونه هایی از الگوی B2B هستند.
کسب و کار B2C: در این مدل فعالیت، شرکت به مصرف کننده است. در این مدل کسب و کار، فعالیت تجاری بین شرکت ها و مصرف کنندگان نهایی (مردم) می باشد. نمونه های این مدل را میتوان خرده فروشی ها مانند سوپر مارکت را نام برد که مشتری آنها مصرف کنندگان هستند.
کسب و کار C2B: این مدل کسب و کار ، مصرف کننده به شرکت است. این مدل کسب و کار در ایران متداول نیست ولی یکی از مدل های قابل معرفی و پرداختن برای کسب و کارِ جدید است. در این نوع کسب و کار مصرف کننده با ارائه خدمت به شرکت، درصدی از سود را از آنِ خود می کند. برای مثال شرکت LEGO از مصرف کنندگان خواست تا طرح های جدید و خلاقانه خود را به شرکت داده ، طرحی که در میان مخاطبان پرطرفدار باشد به نام خود طراح تولید شده و درصدی از سود فروش آنرا به طراح بپردازد.
کسب و کار C2C: این مدل کسب و کار ، بین مصرف کنندگان است و مستقیما خرید و فروش انجام می دهند. نمونه ای از این مدل کسب و کار را میتوان در market place ها مشاهده کرد و نمونه ی آن اپلیکیشن دیوار و شیپور می باشد که مصرف کنندگان به طور مستقیم کالا و خدمات را از یکدیگر دریافت می کنند.
کسب و کار B2G: در این مدل کسب و کار شرکت ها با ارگان های دولتی وارد فعالیت تجاری می شوند و طی مزایده و مناقصه هایی بین شرکت ها و دولت قرارداد رسمی منعقد شده و کار انجام می شود.
گفتنی است تمامی مدل های کسب و کار که در بالا توضیح داده شد، قابل تبدیل به کسب و کار اینترنتی هستند. فقط کافی است برای طراحی سایت و اپلیکیشن با متخصص این حوزه در ارتباط باشید تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.
سایت ها و اپلیکیشن های زیادی در زمینه کسب و کار B2C و C2C فعالیت می کنند ولی تعداد کمی از سایت ها در زمینه B2B فعال هستند. یوتیس یکی از فعالان و ارائه دهندگان خدمت در کسب و کارهای B2B می باشد و سیستم یکپارچه خرید و فروش آنلاین یوتیس یک فضای امن و رایگان برای ارتباط بین عمده فروشان است.
اگر شما به عنوان خرده فروش فعالیت دارید و با همکارانی که فروش عمده انجام می دهند در ارتباط هستید، اپلیکیشن youtis محل خوبی برای فعالیت شماست. بسیاری از شرکت ها و فروشگاه ها که واسطه بین مصرف کننده تولید کننده می باشند، نیاز به استعلام محصول و قیمت آن به طور روزانه می باشند. یکی از مشکلات آنها برای یافتن محصول مورد نظر با قیمت مناسب ، تماس متعدد با عمده فروشان و بنکداران است که زمان و زحمت زیادی نیاز دارد. یوتیس این امکان را فراهم کرده تا اصناف مختلف به طور تخصصی با عمده فروشان هم صنف خود به راحتی ارتباط بگیرند و معاملات خود را به سرعت و با زحمت کمتر و بهترین قیمت انجام دهند.
با دانلود رایگان اپلیکیشن یوتیس و ورود به آن در یک یا چند صنف مورد نظر عضو شده و به طور تخصصی با دیگر عمده فروشان ارتباط گرفته و خرید و فروش های خود را انجام دهند. دارندگان گوشی اپل با دانلود نسخه ios اپلیکیشن youtis میتوانند به سیستم یکپارچه خرید و فروش آنلاین یوتیس بپیوندند.
یکی از نکات مهم در کسب و کارهای B2B ایجاد رابطه تنگاتنگ و صمیمی بین شرکت هاست. این مهم با بستری مثل یوتیس فراهم شده که پل ارتباطی شرکت های عمده فروش در سراسر کشور و شناساندن عمده فروشان به یکدیگر و معرفی فعالیتشان باشد.
تبدیل کسب و کار سنتی به کسب و کار اینترنتی
1-اولین مرحله مشخص کردن سناریو نحوه فعالیت کسب و کار شماست. پس باید تمام فرایند ها و نکات کسب و کار خود را یادداشت کنید تا بتوانید معادل اینترنتی آنرا پیاده سازی کنید. برند و نام تجاری برای کسب و کار اینترنتی خود انتخاب کرده و مشخص کنید چه محصولات و خدمانی را میخواهید به فروش برسانید. مشتریان شما چه کسانی هستند و بازار هدف را مشخص کنید و متناسب با نیاز آنها کارها را پیش ببرید.
با توجه به رقابتی بودن قیمت در فضای مجازی و سایتهای اینترنتی، باید سازوکار خوبی برای قیمت گذاری محصول و خدمات پیدا کنید
2-ایجاد وب سایت و اپلیکیشن: حضور در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی باید به بهترین شکل و همه جانبه انجام گیرد. برای مثال پیج اینستاگرام پاسخگوی تمام نیازهای مشتری نیست و برای ارائه محصول یا خدمت، مهم است یک وب سایت داشته باشید.
هلدینگ ideapractical که در زمینه طراحی وب سایت و اپلیکیشن فعالیت می کند و یوتیس یکی از زیرمجموعه های این هلدینگ می باشد، در ideapractical متخصصین برنامه نویسی وب سایت شما را به شکل اختصاصی و بی نقص طراحی کرده و پشتیبانی می کنند. این مجموعه علاوه بر زیبایی سایت به کاربری راحتِ مشتریان و سهولت ثبت سفارش و پرداخت دقت می کند.
3- مرحله ی بعدی در تبدیل کسب و کار سنتی به اینترنتی، گرفتن مجوزهای تجارت اینترنتی مانند مجوز ای نماد است که کسب و کار و سایت شما را برای مشتریان قابل اعتماد میکند.
4- پس از ایجاد سایت و اپلیکیشن به مرحله بازاریابی و تبلیغات میرسیم. با توجه به بازار هدف اقدام به بازاریابی و تبلیغات کوتاه مدت کرده و همواره بیان مشکل مشتری و راه برطرف کردن نیاز مشتری که بواسطه ی کسب و کار شما صورت میگیرد را در تبلیغات در نظر بگیرید تا نتیجه مطلوبی بگیرید.
زمانی میتوانیم بگوییم سایت شما برای مشتریان جذاب است که علاوه بر فعالیت کسب و کارتان، به طور پیوسته محتوای مفید که اطلاعات مشتریان را بالا ببرد در سایت خود قرار دهید. به همین دلیل در اغلب سایت ها بخش وبلاگ و مقالات در نظر گرفته می شود تا اطلاعات مفیدی به کاربران سایت بدهد که نیاز به تولید محتوای تخصصی دارد. محتوای سایت شما باید بر اساس استانداردهای موتورهای جستجو مانند گوگل بهینه باشد و موارد سئو را رعایت کنید تا کیفیت محتوای مطلوبی برای مردم و موتورهای جستجو داشته باشید.
در کنار وب سایت، توصیه می شود نسخه ی اپلیکیشن آنرا هم در اختیار کاربران قرار داده تا مشتریان از راه های مختلف بتوانند با کسب و کار شما در تعامل باشند. همچنین کسب و کار خود را در شبکه های اجتماعی معرفی کرده و مشتریان فعال در شبکه های مجازی را هم همراه کسب و کار خود کرده و به سود بیشتر دست یابید.
برای اینترنتی کردن کسب و کار به دانش و تجربه در این زمینه نیاز است که پیشنهاد میکنیم با متخصصان مربوطه مشاوره داشته باشید تا به نتایج مطلوبی برسید. برای طراحی سایت و اپلیکیشن از طریق هلدینگ ideapractical و در اینستاگرام با یک تیم حرفه ای کسب و کار اینترنتی خود را آغاز کنید.
2 نظر